Knjižničarstvo

KnjižnicaMestna knjižnica Ljubljana
Kersnikova ul. 2
1000  Ljubljana  www.mklj.si

Enota KNJIŽNICA FRANA LEVSTIKA VELIKE LAŠČE
Stritarjeva cesta1, 1315 Velike Lašče
Tel.: 01 308 57 50

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

http://www.mklj.si/knjiznica-frana-levstikaSplošna knjižnica v Velikih Laščah je organizirana kot enota Mestne knjižnice Ljubljana. Na podlagi sklepa občinskega sveta z dne 20.1.2010 je enota v Velikih Laščah preimenovana v KNJIŽNICO FRANA LEVSTIKA.
Svoje prostore ima v Levstikovem domu. Knjižnica, ki deluje v prenovljenih in razširjenih prostorih, opremljenih s sodobno tehnično in prostorsko opremo, je odprta štirikrat tedensko: ob ponedeljkih, četrtkih in petkih od 12.30 do 19. ure, ter ob sredah od 10. do 15. ure.
V okviru te knjižnice deluje tudi amaterska knjižnica v Domu krajanov v Robu, ki je odprta ob petkih in ob nedeljah od 9.30 do 11.00 ure.

Iz poročil o delu knjižnice za posamezna leta je razvidno, da obisk knjižnice iz leta v leto narašča, zato si s skupnimi močmi prizadevamo, da knjižnično gradivo stalno dopolnjujemo, tako z nakupom novih knjig, serijskih publikacij kot tudi z neknjižnim gradivom.

 

 

BRALNICA POD TRŠKO LIPO 

Prvega junija je bila na pobudo župana Antona Zakrajška in velikolaške knjižnice Frana Levstika na trgu pred Levstikovim domom postavljena Bralnica pod lipo, ki je knjižnica na prostem oziroma neke vrste knjigobežnica.  

Kot je zapisala Barbara Marinčič, vodja OE Knjižnica Prežihov Voranc, v pobudi, splošne knjižnice nudijo enakovreden dostop do znanja in kulturnih dobrin vsem prebivalcem. Zato so v Mestni knjižnici Ljubljana pripravili predlog za novo obliko spodbujanja knjižničnih storitev s ciljem, da bi bilo čim več prebivalcev bralno aktivnih. Knjižnica bo lokalnim prebivalcem pa tudi turistom in naključnim obiskovalcem omogočala dostop do knjig brez obveznega članstva v knjižnici in brez vračilnih rokov.  

Za knjižnico bo skrbela knjižnica Frana Levstika, ki bo zanjo prispevala tudi knjige, ki jih knjižnica prejme v dar ali pa so knjige izločene in odpisane iz knjižnične zbirke. Knjižnični fond se bo dopolnjeval tudi z uporabniki knjižnice, tako da bodo v zameno za vzeto knjigo v knjižnico prinesli drugo knjigo. Delovala bo torej kot menjalnica knjig. 

Projekt Bralnica pod lipo je projekt, kateremu je dala spodbudo tudi pridobitev naziva Branju prijazna občina, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic v Sloveniji. Občina Velike Lašče ga je pridobila lanskega decembra za obdobje treh let. Tudi v letošnjem letu je odprt razpis, osrednja podelitev certifikatov pa bo letos 3. decembra na Ta veseli dan kulture ravno v Levstikovem domu v Velikih Laščah.  

 

Polnitev Bralnice 1. junija ob snemanju oddaje Dobro jutro.