Komunala

Ceste
Na območju občine Velike Lašče  je 57 km kategoriziranih lokalnih cest in 96 km javnih poti.
Za vzdrževanje cest in zimsko službo skrbi režijski obrat, ki je organiziran kot nesamostojna enota občinske uprave,  telefon 041 332 357.

 

 

Vodovodi
Vodovodne sisteme Velike Lašče - Rob, Turjak, Karlovica in Rute  upravlja družba Vodokomunalni sistemi d.o.o., Žimarice 28, 1317 Sodražica, telefon 041/646-473 (Marko Belaj).  V nekaterih naseljih v občini pa se s pitno vodo oskrbujejo iz vaških vodovodov, ki jih vzdržujejo in z njimi upravljajo vaški vodovodni odbori.

V naselju Rašica upravlja vodovodni sistem JKPG, Cesta na Krko 7,1290 Gorsuplje, tel. 01/7888 910, fax 01/7888 913, E-pošta:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.    

Pokopališka in pogrebna dejavnost
Za pokopališko in pogrebno dejavnost je koncesija podeljena
Marku Zakrajšku s.p.,  Srobotnik 4, 1315 Velike Lašče - telefon 7881-462, 031/883-191,  http://markozakrajsek.si/.

Dimnikarska služba
Dimnikarske storitve – STO- SERVIS d.o.o., Linhartova 62 a, 1000 Ljubljana, tel. 437-22-17.

Odvoz odpadkov
eko otok dolscakiSnaga Ljubljana, www.snaga.si, tel. 477 96 30, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
V skrbi za okolje so že na 32 lokacijah po občini nameščeni zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov – Ekološki otoki.

KOSOVNI ODVOZ odpadkov uporabniki lahko naročite v razpisanem terminu (spomladi med 15. aprilom in 31. majem in jeseni med 1. oktobrom in 30. novembrom). Kosovni odvoz naročite preko posebne naročilnice, ki jo v elektronski obliki najdete na spletni strani www.snaga.si in www.mojiodpadki.si v rubriki naročanje in obrazci oziroma naročila. Če nimate dostopa do spleta, pokličite na Snago d.o.o. v center za pomoč in podporo uporabnikom na tel.: 01 477 96 00 in naročilnico vam bodo poslali po pošti. premicna zbiralnicaNaročilnico lahko najdete tudi v Snagini publikaciji.

ZBIRANJE NEVARNIH GOSPODINJSKIH ODPADKOV IN ODPADNE ELEKTRIČNE IN ELEKTRONSKE OPREME v premični zbiralnici nevarnih gospodinjskih odpadkov poteka 2x letno ob določenih datumih na določenih lokacijah. Premična zbiralnica je postavljena v začetku meseca maja in v začetku meseca oktobra na dveh lokacijah:
- pri gasilskem domu Velike Lašče in
- na parkirišču pri Zadružnem domu na Turjaku

V ZAČASNEM ZBIRNEM CENTRU na Turjaku lahko vsako soboto med 8. in 12. uro oddate :

KOSOVNE ODPADKE (kopalniška opreme, preproge, oblazinjeno pohištvo in vzmetnice, svetila in senčila ipd.)

POHIŠTVENI LES (omare, stoli, gradbeni elementi, parket, iverne plošče ipd.)

ZELENI ODREZ (grmičevje in vejevje, ostanki košenj, listje, rože ipd.)

PLASTIČNA EMBALAŽA (nosilke, ročke, plastenke, ovitki CDjev in kaset, gajbice, odpadna PE in PP folija ipd.)

KOVINA IN KOVINSKA EMBALAŽA (masivne kovine, radiatorji, jekleni profili, kopalne kadi, sodi, ročke, kantice, konzerve, pločevinke pijač, pocinkana pločevina, kolesa, jekleni profili ipd.)

BIOLOŠKI ODPADKI (organski kuhinjski odpadki, povrtnine, sadje ipd)

KARTONSKA EMBALAŽA (kartonske škatle, časopisi, knjige, reklamni material ipd.)

AVTOMOBILSKE GUME (izrabljene gume brez platišč)

STIROPOR (bel – čist stiropor, embalaža)

ODPADNA ELEKTRIČNA IN ELEKTRONSKA OPREMA (monitorji, TV aparati, ekrani, radijski sprejemniki, računalniki, telefoni, bela tehnika ipd.)

OBLAČILA IN OBUTEV (uporabna oblačila in obutev)

RAVNO OKENSKO STEKLO.

zbirni center Turjak2  center turjak

Oddaja odpadkov v zbirnem centru na Turjaku je za gospodinjstva naše občine brezplačna in sicer do količine enega kubičnega metra (velikost ene avtomobilske prikolice).

Ostale odpadke (npr. gradbene in azbestne odpadke...) naši občani lahko oddajo v Zbirnem centru Barje na Cesti dveh cesarjev. Zbirni center Barje je od 1. aprila do 31. oktobra odprt od ponedeljka do sobote med 6.00 in 20.00 uro, od 1. novembra do 31. marca pa od ponedeljka do sobote med 6.00 in 18.00 uro.