Šport

Z izgradnjo nove športne dvorane v Velikih Laščah so se v letu 2008 povečale možnosti za številne dejavnosti na tem področju – tako za športno rekreacijo kot tudi za tekmovalne športe, v katere se preko različnih društev in klubov vključuje vedno več zainteresiranih.

Športna dvoranaKošarka

Športna društva aktivno delujejo na področju športne rekreacije v občini, organizirajo različna tekmovanja (tenis, nogomet, košarka, smučarski skoki,...). Tudi športna društva imajo na našem območju dolgo tradicijo. Prvo telovadno društvo Orel je bilo ustanovljeno leta 1908, nato še Sokol leta 1910. Danes imamo v občini devet športnih društev, ki združujejo svoje člane na najrazličnejših področjih:   košarka, balinanje, kegljanje, namizni tenis,  kickbox, kineziofit, badminton, nogomet, lokostrelstvo, pohodništvo, kolesarjenje, odbojka na mivki,…
Poleg tega, da  člani društev na nekaterih področjih na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate, so tudi dobri organizatorji že tradicionalnih športnih prireditev – Cenetov memorial (namizni tenis) v januarju, lokostrelske tekme v aprilu in decembru, pohod po velikolaški kulturni poti – prva nedelja v juniju, športno družabna prireditev Krpanove igre, dan nogometa,…


Med najbolj aktivnimi na športnem področju je društvo
TVD Partizan Velike Lašče, ki se ukvarja z organizacijo rekreativne športne vadbe in organizacijo občinskih in drugih tekmovanj. Rekreativna vadba poteka v športni dvorani Velike Lašče. Med večjimi prireditvami, ki jih organizira društvo, je Cenetov memorial – tekmovanje v namiznem tenisu vsako leto v januarju , ki se ga udeležujejo številni tekmovalci iz Slovenije, v  zadnjem času pa tudi iz tujine.

Kulturno, turistično, športno društvo Krpan Mala Slevica je bilo v letu 2000 na novo ustanovljeno in ima v svojem programu več etnografskih, športnih in zabavnih prireditev. Imajo več kot 30 članov.   Med odmevnejše prireditve, ki jih organizirajo, sodijo Krpanove igre in prvenstvo v taroku.

ŠMD Turjak - Njihova dejavnost je mali nogomet, košarka, moto kros, odbojka na mivki, pozimi pa namizni tenis in smučarski skoki.

Lokostrelski klub Turjak je eno tistih društev, ki  se je na področju lokostrelstva izkazal kot dober organizator športnih prireditev, hkrati pa njihovi člani dosegajo dobre rezultate tako na državnih kot na meddržavnih tekmovanjih.

Planinsko društvo Velike Lašče
PD Velike Lašče je bilo ustanovljeno leta 1978. Je član Planinske zveze Slovenije in Meddruštvenega odbora planinskih društev Ljubljane, pokriva pa območje velikolaške občine.
Glavni poudarek društvo namenja gorništvu z organizacijo izletov v slovenska in tuja gorstva ter delu z mladimi, predvsem preko planinskega krožka, ki ga izvaja na velikolaški osnovni šoli.
Društvo skrbi tudi za markirane poti na območju naše občine in sicer Velikolaško kulturno pot, pot Velike Lašče - Kamen vrh - Grmada - Retje - Velike Lašče, pot Velike Lašče - Sv. Primož - Kališče - Velika Slevica - Velike Lašče ter odseka evropskih pešpoti E6 in E7.
Najodmevnejša prireditev je prav gotovo tradicionalni pohod po Velikolaški kulturni poti, ki ga društvo vsako leto organizira na nedeljo, najbližjo 8. juniju, rojstnemu dnevu Primoža Trubarja in velikolaškem občinskem prazniku.

Športno turistično društvo  Rašca
Športno turistično društvo Rašca (s skrajšanim imenom ŠTD  Rašca) deluje od leta 1992. Športne panoge, s katerimi se člani ukvarjajo, so tenis, nogomet, košarka, namizni tenis, kegljanje, tek, pohodi… 

Med posebej uspešnimi društvi pa naj omenimo Nogometni klub Velike Lašče, Klub malega nogometa Velike Lašče in Košarkarski klub Velike Lašče.  Njihovi člani se udeležujejo ligaških tekmovanj in so se tudi sami izkazali kot dobri organizatorji tekem ter športno navijaško vzdušje prenesli tudi na tribune športne dvorane Velike Lašče.

Športno društvo Turjak
Športno društvo Turjak je bilo ustanovljeno leta 2014 z namenom povezati občane v različne vadbene skupine. Delujejo na področju športnega centra Turjak, v katerega sodi: igrišče za odbojko na mivki, malo nogometno asfaltno igrišče in balinišče. V času zime določene dejavnosti potekajo v domu krajanov Turjak.

Za občane organizirajo igranje malega nogometa, odbojke na mivki, namiznega tenisa, teka in hoje. V zimskem času pa smučanje in drsanje.
Vsako leto društvo s svojimi aktivnostmi sodeluje pri pripravi Turjaških dnevov, Krpanovem krosu, organizirajo Čarlijev balinarski turnir in občinsko prvenstvo v balinanju. Zelo aktivni so pri organizaciji občinskega prvenstva v smučanju v Sodražici in tečajih drsanja in igranja hokeja na drsališču na Turjaku.
Svoje dejavnosti nameravajo v prihodnje še povečati, zato iščejo nove člane, ki bi sodelovali pri obstoječih aktivnostih ali pripeljali nekaj novega.

Športno društvo TURJAK

Naši športniki:
Seveda pa naši občani niso aktivni le na področju športne rekreacije, pač pa se nekateri s športom tudi aktivno ukvarjajo.
Na tem mestu moramo posebej omeniti  Darjo Škrlj, ki je v  umetnostnem drsanju  dosegla že številne visoke uvrstitve in
Edina Latića, ki je leta  2009 na svetovnem prvenstvu v Avstriji v kickboxu osvojil mesto svetovnega prvaka.