Turizem

V občini so ustanovljena naslednja društva, ki se ukvarjajo s turizmom.

ŠPORTNO TURISTIČNO DRUŠTVO RAŠCA
ŠTD Rašca  ima v svojem delovanju že dolgo tradicijo. Delovalo je predvsem na organizaciji pohodov. Skrbelo pa je tudi za ureditev vasi Rašce, tako v smislu čiščenja, urejanja in okraševanja, posebno pa za Trubarjev spomenik in sodelovalo pri odprtju Trubarjevine. Leta 1999 so organizirali 1. komarjev dan, ki je postal sedaj vsakoletna tradicionalna prireditev, katere namen je prikazati zanimivosti iz naših krajev in okolice v kombinaciji s športnimi tekmovanji in kulturo.


TURISTIČNO DRUŠTVO TURJAK

V okviru TD Turjak potekajo skozi vse leto različne aktivnosti.  Organizirajo pa tudi različne prireditve: žive jaslice pred gradom Turjak, organizirajo tudi vsakoletni pohod na bližnjo goro Sv. Ahac.

Na Turjaku se prirejajo tudi zanimive viteške igre, ki privabljajo čedalje več obiskovalcev. To se odvija vsako leto v spomin zmage nad Turki ( 22.junija 1593 ), ki jo je izbojevala vojska pod vodstvom Andreja Turjaškega.

Prav to viteštvo pa obuja in organizira tudi društvo

VITEŠKO-DVORNI RED ANDREJA TURJAŠKEGA,
ki je bil ustanovljen prav s tem namenom.


KTŠ društvo KRPAN
Na južnem delu občine je bilo leta 2000 ustanovljeno tudi Kulturno-turistično-športno društvo Krpan, ki ima v programu predvsem spodbujanje starih etnoloških običajev.


DRUŠTVO ZA OHRANJANJE DEDIŠČINE
http://www.gradez.si/, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Društvo s sedežem na Gradežu je bilo ustanovljeno maja leta 2004. Že samo njegovo ime pove, kam je usmerjena dejavnost članov. Še pred svojo uradno ustanovitvijo so z občinsko finančno pomočjo prenovili in odprli staro gradeško sušilnico sadja, potem pa se vključili v  organizirano obnovo starih gradeških domačij in muzej kmečke opreme. Organizirajo delavnice o tradicionalnem shranjevanju živil (sušenje sadja in zelišč, vlaganje sadja, gozdnih sadežev in zelenjave, kuhanje marmelade, stiskanje naravnih sokov iz neškropljenega sadja, pridelava jabolčnega kisa, kisanje repe in zelja, žganjekuha ipd.), delavnice o tradicionalnih podeželskih opravilih (izdelovanje zobotrebcev ipd.), obujajo stare običaje in postopoma vzpostavljajo možnosti za razvoj turizma v mirnem, čistem naravnem in zgodovinskem okolju.


ŠPORTNO, KULTURNO IN TURISTIČNO DRUŠTVO RUTE
Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004. Skrbi predvsem za prireditve in dejavnosti, ki povezujejo ljudi na Rutarski planoti.


CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM
Ob rimskih zapornih zidovih -  Društvo  je bilo ustanovljeno z namenom spoznavanja te  neprecenljive dediščine in v okviru projekta ZID utiranja poti te zgodovinske znamenitosti tudi v mednarodne vode.

Občina Velike Lašče ima veliko znamenitosti, zanimivih za najširši krog obiskovalcev naših krajev. Več o teh znamenitostih je  opisanih v poglavju NARAVNE IN KULTURNE ZNAMENITOSTI.