Gasilstvo

Gasilska društva združujejo največje število članov v občini. Prvo društvo je bilo v Laščah ustanovljeno davnega leta 1896. Sedaj deluje na območju občine devet gasilskih društev (Velike Lašče, Dvorska vas-Mala Slevica, Karlovica, Škrlovica, Retje, Rašica, Turjak, Rob, Veliki Osolnik), ki so povezani v Gasilsko zvezo.

Telefonska številka
Prostovoljno gasilsko društvo Velike Lašče: 01/7881-922.
http://www.pgd-velikelasce.si/


GASILSKA ZVEZA VELIKE LAŠČE
GZ Velike Lašče, ki je bila ustanovljena leta 1995, združuje gasilce iz devetih Prostovoljnih gasilskih društev. GZ je v skladu s pogodbo, ki jo je podpisala z Občino Velike Lašče, odgovorna za požarno varnost v naši občini. V ta namen organizira izobraževanje za gasilce, najmanj enkrat letno se njihova usposobljenost preverja na skupni gasilski vaji vseh gasilskih enot iz  GZ Velike Lašče. Na skupni vaji se preverja znanje, ugotovi morebitne pomanjkljivosti, hkrati pa znanje in usposobljenost predstavi občanom.
Tudi, sedaj že tradicionalna, Florjanova maša je ena od oblik predstavljanja gasilcev širši javnosti. Sv. Florjan je zavetnik gasilcev in gasilci ga počastijo s slovesno mašo v njegovo čast vsako leto v začetku maja.