Franc Debeljak

V skladu z občinskim odlokom o priznanjih in nagradah je Občinski svet Občine Velike Lašče na 11 . redni seji, dne 11 . maja 2016 sprejel sklep:

Priznanje Občine Velike Lašče se podeli Francu Debeljaku za glavno vlogo v Ribniškem pasijonu z naslovom Prišel sem zate, 2016.


Priznanje je bilo podeljeno 10. junija 2016.

Obrazložitev ob podelitvi:

Franc Debeljak sodeluje pri Ribniškem pasijonu od leta 2011 . Takrat se je tej skupini igralcev pridružil na njihovo povabilo, saj so potrebovali novega glavnega igralca - Jezusa. Franc je vlogo sprejel in ji ostaja zvest že šest let zapored. Skromen kot je, sam zase sicer pravi, da bi bil pripravljen sprejeti kakršnokoli vlogo, tudi neopazno vlogo statista. Vendar je na željo koordinatorjev, ki so z njegovim delom nadvse zadovoljni, že šesto leto v vlogi glavnega igralca. Ta vloga pa zanj pomeni vsako leto nešteto ur učenja novega teksta, individualnih vaj z režiserjem, skupnih vaj ter na koncu še dve do štiri javne uprizoritve. Vse skupaj predstavlja tri do štiri mesece intenzivnega dela, ki je poplačano "le" z aplavzom obiskovalcev in stiskom roke soigralcev. Franc je nepogrešljiv član Ribniškega pasijona ne le zaradi svoje vloge na odru, ampak tudi zaradi dobrovoljnosti, pripravljenosti poprijeti za marsikatero delo, zgleda skromnosti in ponižnosti ter odgovornosti do sprejete vloge. V uprizoritvah Ribniškega Pasijona v Ribnici, Kočevju in Velikih Laščah pod naslovi: Zgled sem vam dal, S poljubom izdajaš, Pridite k meni!, Najlepša zgodba vseh časov, To delajte v moj spomin in letošnjo Prišel sem zate, je Franc Debeljak v glavni vlogi Jezusa pokazal svoj izjemni igralski talent. S prepričljivo odigrano vlogo je tako veličino velike noči skozi odrski nastop približal najširšemu krogu gledalcev.