KUD Primož Trubar

Za izjemne uspehe in dosežke na področju gledališke dejavnosti.
Zlata plaketa je bila podeljena 9. junija 2009.

KUD Primož Trubar Velike Lašče ima dolgoletno tradicijo, ki nadaljuje s kulturnim izročilom in raste iz naše bogate zibeli slovenske besede in gledališča (Trubar, Levstik, Stritar, Javoršek).
Odrasla gledališka skupina ves čas ohranja stike z našimi avtorji – če naj omenimo 1986 uprizorjeno Javorškovo Življenje in smrt Primoža Trubarja, ki ga lahko vidimo tudi na TV Slovenija – in jih ohranja skozi izjemno kvaliteto predstavitve v svežem spominu aktualnega človeka. Na državno, Linhartovo srečanje gledaliških skupin, so se, če ostanemo v preteklih petih letih, uvrstile KUD-ove uprizoritve Levstikovega Junteza v letu 2005 ter Javorškovo Veselje do življenja v letu 2007, kar pomeni najvišji dosežek za ljubiteljske gledališke skupine v Sloveniji.
V lanskem letu – Trubarjevemu letu 2008,  so navdušili z zadnjo izmed produkcij, avtorsko predstavo Abecedarij. Po eni strani, ker so člani vseh delujočih sekcij KUD Primoža Trubarja pripomogli k njenemu nastanku: tako starejši gledališčniki, skupina Gledeja, kot video in baletna sekcija. Ne le izbor besedila, tudi postavitev na oder je delo različnih ustvarjalcev, ki so dokazali, da se s skupnimi močmi in sodelovanjem da izpeljati odličen projekt. Po drugi strani pa, ker so s tem projektom v lanskem letu umetniško, poglobljeno ter hkrati preprosto in prijetno predstavili velikana naše kulture Primoža Trubarja na gostovanjih v različnih krajih Slovenije. Predstavo so kljub številčni zasedbi (30 sodelujočih) uspeli ponoviti desetkrat. Abecedarij je bil izbran tudi na državno srečanje mladinskih gledališč Vizije 2008.