Praznik kulturnih mostov – OBISK V ŠVICI, 2018

Nekateri mostovi so iz kamna, lesa, drugi iz betona, so pa tudi mostovi, nastali iz idej, dogodkov in sodelovanja. V Velikih Laščah že več kot dvajset let gradimo kulturni most s švicarsko Občino Lützelflüh, poseben most, ki je nastal s prevodom Levstikovega Martina Krpana v bernsko nemščino, ohranil pa se je zaradi povezovanja s švicarskimi ljudmi, s katerimi smo v teh letih postali prijatelji in vedno znova odkrivamo medsebojne podobnosti.

Konec meseca avgusta je delegacija Občine Velike Lašče, sestavljena iz članov društva Kulturni most Lützelflüh – Velike Lašče, župana Antona Zakrajška, podžupanje dr. Tatjane Devjak, glasbenikov, učenk Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče, harmonikarja ter orgličarja že sedmič obiskala pobrateno Občino Lützelflüh.

obisk v svici

Skupaj z veleposlanico Marto Kos in švicarskim županom

V letu evropske kulturne dediščine smo v soboto, 25. avgusta 2018, skupaj s Švicarji praznovali »Praznik kulturni mostov«, mleli moko in pekli pecivo. Prireditev se je odvijala v Kulturnem mlinu Lützelflüh, v okolju častitljive stavbe iz leta 1861, ki spada med najlepše mline v dolini Emmental.

Stavba je zgrajena v podeželskem poznobaročnem slogu, v vodnem kanalu se vrtita dve mlinski kolesi. Danes je mlin večnamenski kulturni center, ki ga uporabljajo za različne prireditve: likovne razstave, koncerte, društvene prireditve, prenočevanje, poročna slavja in druge priložnosti.

obisk v svici 20181 2

Kulturni mlin

Švicarske podeželske žene so v veliki peči na kolesih, ki so jo kurile na drva, zunaj pred mlinom pekle kruh in pletenice, Slovenke pa smo v kuhinji mlina pekle pehtranovo potico, orehove štruklje, štangeljne, strojne piškote in veliko pletenico v obliki srca. Na slovenski stojnici je obiskovalce že čakala orehova potica, ki smo jo prinesli od doma, pa piškoti v ličnih škatlicah z napisom našega društva ter vina slovenskih vinarjev. Vse  to so lahko obiskovalci tudi pokušali. Dogajanje je popestrila  s svojim nastopom godba Grünenmatt, skupina jodlarjev in slovenski harmonikar. Obiskovalci so imeli možnost ogleda male hidroelektrarne Gohlhaus na reki Emmi in Gotthelfovega muzeja. V pritličju mlina smo predvajali kratke filme iz projekta »Življenje ustvarja zgodbe« zavoda Parnas, film o naših cerkvah in o Občini Velike Lašče. Švicarji so  že od leta 1997 zvesti zastavam, ki izvirajo z otoka Bali in jih ob različnih priložnostih poslikavajo. Obiskovalci praznika kulturnih mostov so lahko z raznimi simboli poslikali novo zastavo. Vse je pritegnil nastop švicarskega mojstra št. 1 v oblikovanju lesenih skulptur z motorno žago. Pred očmi gledalcev  je ob spremljavi rock glasbe in umetne megle dokončal skulpturo medvedke z mladičem.

obisk v svici 20181 3

Pogovor na Občini Lützelflüh

S svojo prisotnostjo nas je počastila Marta Kos, veleposlanica Republike Slovenije v Švici. V pozdravnem nagovoru je pohvalila dolgoletno sodelovanje obeh občin in se zahvalila vsem, ki s svojim delom in finančno podporo  omogočajo nadaljevanje partnerstva. Obljubila je svojo pomoč in podporo. Veleposlanica se je  udeležila tudi skupnega sestanka predstavnikov obeh občin na sedežu Občine C, kjer je beseda tekla o značilnostih obeh občin, o nalogah  in proračunih obeh občin.

knut priznanje 2018 4

Medvedka Berna

Sobotni praznik se je končal z zaključno prireditvijo, na kateri nas je skupaj s švicarskimi gostitelji nagovoril župan Občine Lützelflüh Andreas Meister. Podrobno je predstavil zgodovino sodelovanja obeh občin. V spomin na letošnje srečanje so nam Švicarji podarili zgoraj omenjeno skulpturo medvedke z mladičem, ki so jo poimenovali Berna. Naš župan Anton Zakrajšek je Občini Lützelflüh za uspešno dolgoletno sodelovanje med občinama podelil zlato plaketo Občine Velike Lašče in panoramsko fotografijo Velikih Lašč, predsednici društva Kulturbrücke Marianni Flückiger pa spominski grb Občine Velike Lašče.  Kulturnemu mlinu smo podarili slovensko pšenico, v vreči, izdelani iz lanenega platna, z mislijo, da vsakič, ko bodo mleli pšenico, dodajo vmes tudi nekaj slovenskih zrn.

knut priznanje 2018 5

V kulturnem programu so nastopile učenke glasbene šole Ribnica, posebni gost orgličar Miro Božič iz Idrije, skupina jodlarjev  z imenom »Veselje do življenja« in priložnostni pevski zbor, sestavljen iz udeležencev potovanja ob spremljavi harmonikarja Jureta Ahčina.

knut priznanje 2018 6

Priložnostni pevski zbor (sestavljen iz udeležencev potovanja)

V nedeljo smo se vsi udeleženci potovanja skupaj z gostiteljskimi družinami udeležili bogoslužja v evangeličanski župnijski cerkvi v Lützelflühu. Pri bogoslužju je pel gostujoči ekumenski pevski zbor, ki je skupaj z nami zapel Očenaš v slovenskem jeziku. Dotaknil se nas je tudi obred krsta četrtega otroka mlade švicarske družine.

V Švici smo si ogledali mesti Luzern in Bern ter spoznali delavnico izdelovanja alpskih rogov.

Že drugič nas je na svoj dom povabil naš častni občan Milan Greiner, ki mu nikoli ni žal ne časa ne denarja za podporo in pomoč pri našem kulturnem mostu.

V času obiska smo bivali pri gostiteljskih družinah, skupaj jih je bilo triindvajset. Prijazno so nas sprejele pod svojo streho in deležni smo bili velikega gostoljubja.

Vedno znova spoznavamo, da imamo s Švicarji marsikaj skupnega.  Praznik kulturnih mostov je pokazal, da tudi tam številni posamezniki sodelujejo v društvih in prostovoljno pomagajo pri organizaciji prireditev. Delovanje ustanove Kulturni mlin temelji na prostovoljnem delu in je odvisno od donacij. Podobno kot Slovenci so Švicarji dobrodelni, nabirko pri nedeljskem bogoslužju so namenili Karitas župnije Velike Lašče.

Hvala vsem udeležencem za opravljeno delo, dober nastop, za vsako prijazno gesto in vse dobre stvari, ki so pripomogle, da smo dostojno zastopali našo občino in državo Slovenijo v Švici. Hvala Občini Velike Lašče za finančno podporo, ki omogoča delovanje in življenje kulturnega mostu in pobratenja. Hvala švicarskim prijateljem.

Irena Indihar
Društvo Kulturni most Lützelflüh – Velike Lašče