Občinski praznik 2018

Praznik občine Velike Lašče je obeležilo več dogodkov med 7. in 10. junijem. Prireditev Dom v jeziku, na predvečer Trubarjevega rojstnega dne, je bila namenjena predstavitvi nagrajenih avtorjev sodobne slovenske književnosti. Sledilo je odprtje 36. likovne razstave Trubarjevi kraji.      

Osrednja prireditev - slavnostna akademija, ki je potekala v petek, 8. junija je bila posvečena Cankarjevemu letu 2018. Pred samo slovesnostjo so se vabljeni gostje ter predstavniki društev in javnih ustanov zbrali pred občinsko stavbo ter v tradicionalnem sprevodu odšli proti Športni dvorani, kjer je potekala osrednja prireditev.

op2018 1
Župan Anton Zakrajšek med pogovorom z častnim občanom Miroslavom Cerarjem, starejšim in Veleposlanikom Brazilije, Renatom Moscom

op2018 2

Sprevod izpred občinske stavbe

Jaz bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo. Kar so nam siloma vzeli, za kar so nas ogoljufali in opeharili, bomo dobili povrnjeno in poplačano s stoterimi obrestmi! Naša domovina je boj in prihodnost; ta domovina je vredna najžlahtnejše krvi in najboljšega življenja. Iz muke trpljenja in suženjstva neštetih milijonov bo vzrasla naša domovina: vsa ta lepa zemlja z vsem svojim neizmernim bogastvom. Tedaj bodo le še grenak in grd spomin te gosposke domovine, na suženjstvu zidane, s krvjo in solzami gnojene, sramota človeštva, zasmeh pravici…

Uvodne besede na prireditvi Slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Velike Lašče, je iz Cankarjevega dela: Lepa naša domovina, prebrala Mojca Šilc, ki je skupaj z Matjažem Grudnom povezovala slovesnost. Prireditev se je pričela z Zdravljico v izvedbi MPZ OŠ Primoža Trubarja, pod vodstvom Vite Mekinda in korepetitorke Ane Dolšak. V nadaljevanju programa smo lahko prisluhnili Simfoničnemu orkestru Glasbene šole Ribnica pod vodstvom Aleksandra Oražma ter klavirskemu triu Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče.

op2018 3

Voditelja Mojca Šilc in Matjaž Gruden

op2018 4

Mešani pevski zbor OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče

Najprej je zbrane pozdravil župan, Anton Zakrajšek. Sledila je podelitev občinskih priznanj, ki sta jih letos prejela Ladka Deterding in Planinsko društvo Velike Lašče. Župan je podelil tudi pohvale podjetju Knut d.o.o. Gostilni Kropec d.o.o., Zali Starc, Skavtom – STEG Škocjan in Lari Nedeljkovič.

op2018 5

Prejemniki občinskih priznanj in pohval z županom Antonom Zakrajškom

Letošnja Slavnostna akademija je potekala v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, kar je v svojem govoru izpostavil tudi častni gost, ddr. Igor Grdina, zgodovinar in slovenist, poznavalec zgodovine starejše slovenske književnosti ter kulturne in politične zgodovine 19. stoletja.

op2018 6

Ddr. Igor Grdina – slavnostni govornik na letošnji Akademiji

V sklepnem delu prireditve je sledil koncert Prifarskih muzikantov, ki so poskrbeli za veselo vzdušje v dvorani in prijeten zaključek.

op2018 7

Vabljeni gostje na Slavnostni akademiji

op2018 8

Simfonični orkester Glasbene šole Ribnica

op2018 9

Klavirski trio Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče

op2018 10

Koncert Prifarskih muzikantov

                                                                                             

Foto: Boštjan Podlogar