Občinski praznik 2015

Letošnje praznovanje občinskega praznika je potekalo od petka, 5. junija, do ponedeljka, 8. junija. Program dogajanj je bil tudi letos bogat in tako gotovo privabil tako občanke in občane kot tudi okoliške obiskovalce, da so se udeležili katerega od dogodkov.

Ob občinskem prazniku, ki ga obeležujemo v spomin na rojstvo našega rojaka Primoža Trubarja, je v petek 5. junija v večernih urah potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku, slavnostna akademija. Dogajanje se je pričelo pred občinsko stavbo s promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Ribnica in nastopom mažoretne skupine iz Ribnice. V sprevodu, na čelu z občinsko zastavo, praporščaki, mažoretkami, godbo in gosti so obiskovalci odšli do športne dvorane, kjer je nato potekala osrednja slavnostna prireditev s podelitvijo občinskih priznanj. V bogatem kulturnem programu sta povezovalca Alenka Vasič in Matjaž Gruden z brezčasno poezijo dveh izjemnih mladeničev, Kajuha in Balantiča, uvodoma počastila še spomin na letošnjo 70-letnico konca druge svetovne vojne. Večer so s svojim nastopom popestrili Mladinski pevski zbor OŠ Primoža Trubarja pod vodstvom zborovodkinje Vite Mekinda, ob klavirski spremljavi Ane Dolšak in članicah klavirskega tria Mojce Kokelj, Špele Kokošinek in Zale Starc, komorna skupina Glasbene šole Ribnica, ki jo sestavljajo Bine Devjak, Urban Arko, Hana Debeljak, Amadej Polzelnik, Mateja Marolt in Sara Petrič, na kitari pa je navdušila Pavla Lušin, študentka na glasbeni akademiji. V nadaljevanju smo lahko prisluhnili še Simfoničnemu orkestru glasbene šole Ribnica pod vodstvom prof. Matjaža Jevšnikarja in večkratnim zmagovalcem glasbenih večerov na gradu Turjak Triu Quartetu.

Vse zbrane je uvodoma pozdravila in nagovorila podžupanja dr. Tatjana Devjak, saj je župan Anton Zakrajšek zaradi osebnega žalovanja po smrti očeta svojo udeležbo na prireditvi opravičil. S svojo prisotnostjo sta nas počastila tudi sekretar na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu mag. Primož Ilešič (v imenu ministra Gorazda Žmavca) ter švicarski veleposlanik v Republiki Sloveniji Pierre - Yves Fux. Oba sta v svojem pozdravnem govoru pohvalila dobro sodelovanje med našo občino in občino Lützelflüh iz Švice ter zaželela uspešno povezovanje tudi v prihodnje.

Podžupanja dr. Tatjana Devjak je slavnostno podelila občinska priznanja letošnjim dobitnikom. Častno občanstvo je za izjemne dosežke na področju vsestranskega povezovanja med občinama Velike Lašče in Lützelflüh iz Švice prejel Milan Greiner. Priznanje Občine Velike Lašče je šlo letos v roke Ireni Indihar za izjemne zasluge pri dejavnosti društva Kulturni most in promociji Velikolaške občine v Švici ter podjetju TRGOUP, d.o.o. iz Velikih Lašč za uspešno delo na področju gospodarstva. Pohvalo župana pa so prejeli Marjan Cimperman za večletno uspešno vodenje Krajevnega odbora Rute, Dren Gruden za izjemne uspehe v Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče in ekipi Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče za naslov državnih prvakov v igri Med dvema ognjema.

Naj zaključim z optimističnimi besedami povezovalca programa, Matjaža Grudna: »Nocoj pa smo lahko z razlogom optimistični. Če je lahko čistokrvni Štajerc iz Švice prejel častno občanstvo dolenjske občine, potem se za prihodnost Slovenije zagotovo ni bati.«

Po prireditvi se je veselo praznovanje ob glasbi in pogostitvi, ki so jo pripravili članice in člani folklornih skupin Podeželskih žena Velike Lašče, Konjerejskega društva Velike Lašče in Podeželske mladine Velike Lašče, nadaljevalo na šolskem igrišču.