Občinski praznik 2013


Letošnje praznovanje občinskega praznika je potekalo od četrtka, 6. junija, do nedelje, 9. junija. Tokrat so bile prireditve še posebej slovesne, saj so bile z njimi obeležene različne pomembne obletnice, kar je dokazoval tudi lep obisk občank in občanov.

V četrtek, 6. junija, se je v Viteški dvorani turjaškega gradu odvijala tradicionalna že 17. revija pevskih zborov. Večer so popestrili domači in tudi gostujoči zbori, in sicer trije zbori iz Kanala ob Soči in en zbor iz Borovnice. Srečanje zborov je bilo lep uvod v občinska praznovanja in dokaz, da pesem združuje ljudi, hkrati pa tudi dokazuje izredno umetniško poustvarjanje od najmlajših predšolskih pevk in pevcev, prek osnovnošolskih do starejših članov zborov – vsem je pesem in glasba način izražanja, priložnost za druženje in navsezadnje tudi vzgajanje mladih za ljubezen do lepe pesmi.

V petek, 7. junija, je v večernih urah potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku, slavnostna akademija. Dogajanje se je pričelo pred občinsko stavbo s promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Ribnica in nastopom mažoretne skupine iz Ribnice. Nato so se vsi zbrani v sprevodu sprehodili do športne dvorane, kjer se je nadaljevala osrednja slavnostna prireditev s podelitvijo občinskih priznanj. V bogatem kulturnem programu, ki sta ga z res odlično izbiro in interpretacijo besedil naših znanih rojakov usmerjala povezovalca Alenka Vasič in Matjaž Gruden, smo lahko prisluhnili Mladinskemu pevskemu zboru OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, Simfoničnemu orkestru GŠ Ribnica, pevki Alenki Godec in Slovenskemu oktetu. Resnično številni obiskovalci prireditve so lahko prisluhnili optimistično naravnanemu slavnostnemu nagovoru predsednika države, Boruta Pahorja. Navdušil nas je predvsem s poznavanjem naših krajev in naše zgodovine, saj je lepo vpletel pomembne tri stoletnice in tudi pogled v prihodnost.
Preko videoposnetka nas je nagovoril tudi Nick Vuicic, velik poznavalec Primoža Trubarja, ki je naše kraje in Trubarjevo domačijo obiskal septembra lani. Že takrat je obljubil, da bo pripravil nagovor občankam in občanom ob občinskem prazniku o veličini Trubarja in njegovih del.
Po prireditvi je sledilo družabno srečanje, za prijetno vzdušje pa so poskrbeli fantje iz ansambla Krpani.
Prireditve ob občinskem prazniku so se nadaljevale v soboto,
9. junija. Dopoldne se je na trgu pred Levstikovim domom odvijala prireditev Trški dan. S svojimi izdelki so se predstavila domača društva in povabljeni razstavljavci. Popoldan pa je bil športno obarvan, saj je v športni dvorani potekala športna prireditev ob 10-letnici Nogometnega kluba Velike Lašče. V večernih urah so na Trubarjevi domačiji pripravili prireditev ob dnevu Primoža Trubarja z odprtjem tradicionalne likovne razstave Trubarjevi kraji.
Zadnji dan v okviru občinskega praznika, v nedeljo, 10. junija, sta sledila še 21. pohod po Velikolaški kulturni poti, ki vsako leto privabi večje število pohodnikov, in festival ustvarjalnosti Dan sonca na Rašici.
Tudi letos ste požrtvovalni občani in člani različnih društev in organizacij dokazali, da s skupnimi močmi lahko in zmoremo pripraviti in izpeljati veliko prireditev, tako športnih, kulturnih in turističnih. In prav vse so pozitivno odmevale v različnih medijih. Pred sto leti so se naši predniki trudili postaviti pomembne mejnike v zgodovini velikolaških krajev, zato je prav je, da jih po tolikih letih hočemo in zmoremo tudi na dostojen način proslaviti.

Lidija Čop, občinska uprava

pdf dokument 16x16 VEČ