Obisk obrambnega ministra - 26.10.2012

obisk m1Na povabilo župana Antona Zakrajška je 26. oktobra 2012 našo občino obiskal minister za obrambo Aleš Hojs.

Njegov obisk je bil povezan z delovnim obiskom oz. ogledom sodobnega skladišča naftnih derivatov državnih blagovnih rezerv v Ortneku. Po vračanju iz Ortneka se je na povabilo župana Antona Zakrajška najprej ustavi na občini Velike Lašče, kjer mu je župan na kratko opisal glavne naloge in obveznosti občine in težave ter probleme, ki nastajajo pri reševanju in izvrševanju obveznih nalog občine.

Nato se je v prostorih PGD Velike Lašče obrambni minister srečal s predstavniki gasilskih zvez Velike Lašče, Ig, Škofljica, Dobrepolje in Ribnica. Delo gasilske zveze Velike Lašče sta predstavila njen predsednik Jože Starič in poveljnik Rudolf Rupar. Sestanku je prisostvoval tudi Darko But, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Po srečanju je minister v izjavi za medije poudaril, da so bili glede delovanja gasilcev in težav na tem področju v regiji predstavljeni nekateri dobri predlogi. obisk m2Da bi bila društva pri svojem delovanju še bolj učinkovita in v smeri večje racionalizacije procesov na področju zniževanja stroškov je bila namreč  izpostavljena možnost nabav opreme z združevanjem in povezovanjem razpisov med društvi in zvezami ter možnost skupnih nakupov opreme. Glede sredstev, ki jih ministrstvo namenja za delovanje gasilskih društev, je minister za obrambo povedal, da se bodo sredstva za povračilo DDV pri nakupu opreme ter sredstva, ki jih ministrstvo namenja društvom za obletnice in druge dogodke v naslednjem dveletnem obdobju predvidoma ohranila na enaki ravni.

Minister za obrambo pa je ob tej priložnosti obiskal tudi Dom veteranov vojne za Slovenijo v Krvavi Peči. obisk m3Tu je bil v času osamosvojitvene vojne eden večjih zbirnih centrov v Sloveniji, kamor je dnevno prihajalo večje število pribežnikov iz nekdanje JLA. Ministra je sprejel Dušan Hočevar, predsednik društva Veteranov vojne za Slovenijo Velike Lašče skupaj z nekaterimi člani vodstva. Minister si je ogledal zbirko orožja in kronološko razstavo fotografskega in drugega materiala iz časov osamosvajanja naše države. Ob videnem je bil zadovoljen in društvu zaželel še naprej uspešno delo v smeri ohranjanja spomina na osamosvojitveno vojno 1991.

Lidija Čop

Foto: Lidija Čop, Aleksandra Pelko in Srečo Knafelc

 

obisk m4 obisk m5 obisk m6