Obisk predsednika države dr. Janeza Drnovška; 26. 2., 28. 5., 28. 6. 2006

V nedeljo, 26. februarja 2006 je predsednik dr. Janez Drnovšek obiskal našo občino. Šlo je izključno za zaseben, prijateljski obisk naših krajev in srečanje z županom Antonom Zakrajškom. Predsednik Drnovšek si je ogledal turjaški grad, posebej pa si je zaželel še ogleda cerkve na Veliki Slevici in tamkajšnji baročni oltar.

drnovsek 1

Na turjaškem gradu so predsednika sprejeli turjaški vitezi, članice Društva za ohranjanje dediščine pa so ga pričakale z naravnimi dobrotami, katere so mu dale tudi za popotnico domov. Po vodenem ogledu gradu, nad katerega obnovo je bil prijetno presenečen, se je odpeljal na Veliko Slevico. Za kratek čas se je delegacija ustavila v središču vasi. Tam nas jih je pričakala vsa vaška mladina, predsednik vaškega odbora pa je predsednika Drnovška tudi pozdravil. Vaščani so mu izročili darilo suhe robe, ki jo bo lahko uporabljal pri kuhinjskih opravilih na Zaplani. Tudi nad lepoto oltarja in fresk v cerkvi Marijinega oznanjenja na Veliki Slevici je bil predsednik zelo navdušen, še posebej pa nad lepoto gričevnate velikolaške pokrajine. Ob zaključku obiska je župan Anton Zakrajšek predsedniku poklonil spominski grb naše občine.

28. maja 2006 je bilo srečanje članov Gibanja za pravičnost in razvoj, katerega ustanovitelj je predsednik Drnovšek. Srečanja se je udeležilo preko tisoč ljudi, dogodek pa so spremljali tudi mikrofoni in kamere medijev. Popoldne pa je predsednik Drnovšek obiskal še Trubarjevo domačijo in prireditvi Dan sonca
dodal poseben pomen. To je bila hkrati lepa priložnost, da delo sodelujočih društev iz naše občine postane znano širši javnosti.

drnovsek 2     drnovsek 3

28. junija 2006 so mediji zopet poročali o predsedniku Drnovšku, ki je na Trubarjevi domačiji gostil hrvaškega predsednika Mesića.