Monaška delegacija na obisku v Velikih Laščah; 2. junij 2006

Konec meseca maja in v začetku junija je bila v Sloveniji na obisku delegacija kneževine Monako, ki jo je vodil princ Albert II. Na prinčevo željo je z njimi Slovenijo obiskal tudi misijonar slovenskega rodu Peter Opeka, ki ga s princem veže veliko prijateljstvo.
Peter Opeka je zelo navezan na naše kraje, saj je njegova mama doma iz bližnjih Gornjih Podpoljan, ki spadajo v župnijo Velike Lašče. Ko je Peter študiral v Ljubljani, je veliko časa preživel med nami, saj ima tukaj veliko sorodnikov.

monako 1
V petek, 2. junija, je trinajstčlanska delegacija obiskala našo občino. S simbolično dobrodošlico predstavnic Društva podeželskih žena smo jih sprejeli pred občinsko stavbo. Najprej so si pod vodstvom župnika Vladimirja Jaksetiča ogledali župnijsko cerkev v Velikih Laščah. Bili so navdušeni nad lepo obnovljeno cerkvijo. Nato so se sprehodili do našega vrtca Sončni žarek, kjer so jih pričakali vodja Stanka Mustar in otroci s svojimi vzgojiteljicami. Otroci so delegaciji zapeli nekaj pesmi. Po ogledu vrtca, nad katerim so bili izredno navdušeni, so odšli na kosilo v Gostilno pri Kuklju. Obisk naše občine so zaključili s sveto mašo, ki jo je na željo monaških gostov v francoskem jeziku daroval Peter Opeka v znameniti cerkvici na Veliki Slevici. Člani monaške delegacije so bili zelo veseli ogleda naših krajev. Presenečeni so bili nad čistostjo naših krajev in nad lepo urejenimi cvetličnimi zelenicami.

monako 2