Delovni obisk vladne delegacije v Občini Velike Lašče, 10.5.2016

Delovni obisk vladne delegacije v Občini Velike Lašče

(Trubarjeva domačija in grad Turjak, 10. maj 2016)


V okviru delovnega obiska Vlade Republike Slovenije v Osrednjeslovenski regiji je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, v funkciji ministra za kulturo skupaj z državnem sekretarjem na Ministrstvu za kulturo Antonom Peršakom obiskal Trubarjevo domačijo na Rašici in grad Turjak.

Tema pogovora na srečanju z županom Občine Velike Lašče Antonom Zakrajškom in podžupanjo Tatjano Devjak je priprava na praznovanje 500-letnice reformacije v letu 2017. Gre za priprave na vseslovenski in vseevropski dogodek, h kateremu bodo povabljeni vsi dejavniki, ki imajo kulturno ali versko povezavo s protestantizmom. Minister Žmavc je bil prijetno presenečen nad Trubarjevo domačijo, nad celotno okolico in urejenostjo in je pohvalil prizadevanja za skrb in ohranjanje te pomembne dediščine.

Druga tema tega srečanja pa je bil grad Turjak. Ob obisku gradu, ki je v državni lasti in je trenutno za obiskovalce zaprt, je minister poudaril, da so nujna prizadevanja, da se obnova gradu nadaljuje, hkrati pa, da se grad ponovno odpre za obiskovalce. Skupaj z ministrstvom, lokalno skupnostjo in morebitnimi zainteresiranimi partnerji je treba poiskati rešitev, da grad ponovno zaživi.

(Veronika Vasič, foto: Peter Centa)

 DSC3534

 DSC3581

 DSC3702