Kurenti v Velikih Laščah, 3.3.2011

KURENTI V VELIKIH LAŠČAH
Velike Lašče, 3. marec 2011

Kurenti s Ptuja so se radi odzvali županovemu povabilu, da obiščejo Velike Lašče, saj ta dolenjski kraj do sedaj še ni bil uvrščen v njihovo pustno turnejo.
Bilo je ledeno hladno zimsko dopoldne, prav na dan, ko praznujemo vsi okrogli in »elegantno popolnjeni«, kot se je pošalil eden od najbolj znanih Ptujčanov na račun »ta debelega« četrtka. Na trgu pred Levstikovim domom so jih nestrpno pričakovali – od otrok iz vrtca in šole do ostalih mimoidočih, ki so si želeli enkrat v živo ogledati kurente. Prišli so prav kurenti iz društva Korant Poetovio Ptuj, ki jih na malih zaslonih vedno lahko opazimo ob prenosih pomembnih športnih in drugih dogodkih (olimpijske igre, tradicionalni poleti v Planici, tekme alpskega smučanja v Kranjski gori in Mariboru…).

Vrvež na trgu se je pomiril, ko se je od daleč zaslišal zven zvoncev in pokanje »pokačev«. V sprevodu so namreč prihajali od novega parkirišča proti nam. Od blizu smo si ogledali te znamenite ptujske maske, ki so bile za nekatere (predvsem otroke) tudi malo zastrašujoče. Med njimi je bilo tudi nekaj malih kurentkov. Po uvodnem plesu kurentov, je sledila še kratka predstavitev pomena same maske. Ostajajo zvesti svoji tradiciji in prepričani so, da njihov običaj ne bo zamrl – tudi zato, ker je najmlajši član njihovega društva star komaj 17 mesecev, ki pa ga še ne jemljejo s seboj na dolga celodnevna kurentovanja. Njihov predstavnik je prebral še poslanico, nato pa sta si z županom Antonom Zakrajškom izmenjala simbolični darili.  Ob koncu so se tako kurenti kot tudi ostali radi posladkali s za ta čas najbolj primernimi – krofi.