Božično-novoletni koncert, 26.12.2010

BOŽINO-NOVOLETNI KONCERT OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI
Športna dvorana v Velikih Laščah, 26. december 2010


Dan samostojnosti in enotnosti v organizaciji Občine Velike Lašče že tradicionalno počastimo z božično-novoletnim koncertom.
Koncert se je pričel s slovensko himno, ki nam jo je zapela Tanja Žagar. Zdravljico je Skupščina Republike Slovenije sprejela za slovensko himno  29. marca 1990, že pred slovensko osamosvojitvijo, kar je bilo eno od mnogih simbolnih dejanj v smeri uveljavljanja slovenske narodne samobitnosti. Himna s svojo vsebino presega zgolj naravnanost na slovenski nacionalni okvir, ki je sicer njeno izhodišče, ter se s svojimi pozitivnimi željami obrača na vse narode sveta. S tem je simbolično poudarjena slovenska miroljubnost in odprtost v svet.

 

Program je povezovala televizijska voditeljica Vesna Malnar, ki je v prvem delu koncerta predstavljala pomen samostojnosti in enotnosti.  Spomnila nas je, da se je slovenski narod s prepričljivo večino, skoraj soglasno, izrekel za samostojno državo, kar je ob razglasitvi izida glasovanja na plebiscitu 26. decembra pred 20 leti med drugim dejal predsednik tedanje slovenske skupščine France Bučar. Veliko je bilo sicer v teh letih že slišati o samostojnosti, neodvisnosti, državotvornosti in nenazadnje o pogumu, ki je bil takrat, in ob dogodkih, ki so sledili, potrebno pa je kljub temu treba na to opominjati vsako leto znova.
Samostojnost in enotnost – to sta večni vrednoti. Pretežni del zgodovine našega naroda je mogoče opisati kot hrepenenje po samostojnosti in kot približevanje k enotnosti. Slovenci smo bili pri tem hrepenenju in približevanju včasih bolj, drugič manj uspešni.
Samostojnost je v tistih časih imela dvojni pomen. Najprej je pomenila uveljavitev človekove individualne svobode, osvoboditev človeka kot posameznika in sprostitev njegove lastne politične misli in presoje. Nato pa je na tej podlagi in v resni razpravi brez izključevanja dozorela odločitev o plebiscitu, o narodovi samostojnosti in o nujnosti vzpostavitve lastne države.
Danes je to praznik spomina na usodne odločitve, ki so omogočile nastanek slovenske države. Naša naloga je, da svojim nadaljnjim rodovom dajemo zgled domoljubja, katerega smisel moramo ohranjati in ki z leti nikakor ne sme zbledeti, pač pa se mora poglabljati.
Praznični dan pa nosi poleg pomembnosti državnega praznika tudi čas veselega in razigranega časa meseca decembra. Za veselo razpoloženje so na tokratnem koncertu poleg Tanje Žagar poskrbeli še: Mladinski pevski zbor OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, Nino, Tamburaški orkester Sodražica, Ansambel Prosen in ansambel Okrogli muzikanti.

Koncert pa se je, tako kot je v navadi, zaključil s prijetnim druženjem na šolskem igrišču ob občudovanju ognjemeta in klepetu ob toplem čaju in kuhanem vinu.
Upamo, da je bil našim občankam in občanom koncert kot žarek sonca, ki koder hodi, prežene prepir iz sveta, in da so v tem vzdušju vstopili tudi v novo leto.