Dan reformacije, 31.10.2010

SLAVNOSTNA PRIREDITEV OB DNEVU REFORMACIJE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI NA RAŠICI

Trubarjeva domačija, 31. 10. 2010

Letošnja slavnostna prireditev ob dnevu reformacije na Trubarjevi domačiji je potekala v znamenju fotografske predstavitve Trubarjevega življenja. Odprta je bila avtorska razstava fotografa gospoda Andreja Perka »TRUBAR – IZGNANEC: Doživetje in interpretacija Trubarjeve poti«.
Razstava je nastala že v Trubarjevem letu 2008, in kot jo je predstavila Helena Grebenc Gruden, nam avtor s sodobno fotografsko zgodbo na temo Trubarjevih poti in njegovega življenja v Nemčiji prikaže srednjeveške motive, ki jih je videl že Primož Trubar, in nam jih sedaj skozi lastni izraz  posreduje in predstavlja. Gre za umetniško fotografijo. »Kajti vsaka njegova slika je likovno delo in način izraza, je kompleksna zamisel največkrat pretekle zgodovine, v primeru zgodbe Primoža Trubarja se je skušal skozi detajle približati takratni duhovni in emotivni atmosferi. Nobene figuralike ni v njegovih delih. Samo arhitaktura, tekstura prostora in predmetov v njem, pa narava, drevesa, vode. In sončne sence, ki v črnobeli tehniki oživijo duh takratnega humanizma, svobode misli in preprostost protestantizma«.
Razstava se prične z rojstvom Primoža Trubarja, v mlinu na Rašici, zaključuje v Deredingu, kjer je umrl, ter konča s sliko požiga knjig, požiga našega zaklada.

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič.
V kulturnem programu je sodelovala Velikolaška vokalna skupina s Trubarjevimi in prekmurskimi ljudskimi pesmimi, za kozarček in jedačo pa so poskrbele članice Društva za ohranjanje dediščine Gradež.