Prireditev ob 500. letnici rojstva Primoža Trubarja, 8.6.2008

OSREDNJA SLOVESNOT DRŽAVNEGA POMENA OB 500. OBLETNICI ROJSTVA PRIMOŽA TRUBARJA

Rašica, 8. junij 2008

V rojstni vasi Primoža Trubarja, na Rašici, je bila v nedeljo, 8. junija 2008, osrednja slovesnost, ki je počastila 500-letnico njegovega rojstva in s tem obudila spomin na prvega moža slovenske reformacije.

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister Vasko Simoniti, ki je nadomestil napovedanega predsednika vlade Janeza Janšo, ki se slovesnosti žal ni mogel udeležiti. Minister Vasko Simoniti je v svojem govoru povedal, da je Primož Trubar s svojim delom postavil temelje, na katerih se je skozi stoletja razvijala slovenska kulturna identiteta, ki je danes eden bistvenih konstitutivnih elementov slovenske države. Pri tem je znano, da njegov prvotni namen ni bil zasledovanje tovrstnega smotra: kot reformator je želel le, da bi se ljudje naučili brati sveto pismo v svojem, slovenskem jeziku, da bi bili lahko sami, svobodno in brez posrednikov v stiku z božjo besedo. Toda ta svoboda in pravica sta imeli daljnosežne posledice za bodočo zgodovino Trubarjevega ljudstva. Minister je tudi poudaril, da je morda delovanje Primoža Trubarja nehote zgled za tisto, kar označuje sintagma: prevzeti zgodovinsko usodo v svoje roke.

Sledil je kulturni del slovesnosti s sprehodom skozi pet najpomembnejših Trubarjevih obdobij, ki ga je pripravil režiser Matej Filipčič s sodelavci. Popotovanje skozi njegovo življenje je bilo prepleteno z glasbo in plesom.

Prireditev je kljub slabemu vremenu obiskalo več  kot 3000 ljudi. Poleg lokalnih predstavnikov Občine Velike Lašče, župana Antona Zakrajška in podžupanje Tatjane Devjak, so se slovesnosti udeležili visoki predstavniki slovenskega političnega in družabnega življenja. Med njimi smo imeli možnost videti predsednika republike Danila Türka, predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana ter škofa slovenske evangeličanske cerkve Gezo Ernišo. Prireditve so se udeležili tudi nekateri ministri in poslanci državnega zbora.