Odkritje skupnega spominskega obeležja na Karlovici, 5.7.2015

Odkritja skupnega spominskega obeležja na Karlovici se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor

V nedeljo, 5.julija 2015, je bila na Karlovici spominska slovesnost ob odkritju spominskih plošč. Na novem obeležju so nameščene spominske plošče NOB, ki so bile pred energetsko sanacijo na šolski zgradbi na Karlovici, poleg njih pa so nameščene plošče umrlih na domobranski strani, žrtve vojnih in povojnih pobojev. Župan Anton Zakrajšek je v nagovoru zbranim, med katerimi so bili številni domačini, svojci žrtev, poudaril, da si spoštovanje do umrlih, do spomina, zaslužijo vsi naši sokrajani, sovaščani, prijatelji, sorodniki, ki jim je bila Karloviška dolina skupna, kjer so obiskovali isto šolo, jih je k molitvi klical isti zvon, so zapeli v isti gostilni, orali in kosili polja te doline, teh gričev in senožeti.
Ob svojem dokaj čustvenem razmišljanju je prebral tudi pismo častnega občana občin Velike Lašče in Ribnica Janeza Debeljaka, znanega in cenjenega profesorja, slavista, učitelja, ki ga je leta 2002 poslal svojemu nekdanjemu učencu Francu Mihiču, v katerem piše:
»Vsaj trideset let sem moral kot slavist mladim generacijam razlagati Klopčičevo partizansko enodejanko »Mati«. Mati zaradi izdajstva izgubi sina, enega sina. Torej vcepljal sem stereotip o borcu, ki pade za svobodo, njegov nasprotnik pa je izdajalec. Tipična pravljica o pridnem Janezku in hudobnem Mihcu. Izdajalca je treba za vse čase sovražiti, izničiti. Pa se v meni oglaša neka druga resnica. Pri prvem sosedu v naši mali vasi so bili štirje fantje. Vse sem dobro poznal. Enega so partizani kot civilista ubili, drugi trije pa so junija 1945 končali v kočevskem Rogu. Pa dobro vem, da nihče od njih ni bil izdajalec. V velikolaški fari je vas Adamovo. V eni od hiš je bila številna družina, večinoma fantje. Pet od njih je po vojni končalo v enem od roških brezen, eden je padel že med vojno. Tudi za te fante vem, da nihče ne zasluži vzdevka izdajalec. Ko sem pred dobrim desetletjem govoril z njihovo sestro, me je za zmeraj priklenila nase človekoljubnost njenih oči, ko je govorila o nasilni smrti svojih bratov. Niti trohice obsodbe. Žrtev pač.
Zaključek. Trideset let in več sem pomagal ustvarjati podobe žrtve enega, žalost ene matere, pri tem pa niti z besedo omeniti štirih moji sosedov, ne matere šestih pomorjenih- ni njih, ni njene žalosti...!
In kar je najhujše. Človek nemočen pusti, da gre lažna in zamolčana zgodovina svojo pot naprej in kaže, da bo tako tudi ostalo.« Tako piše, sedaj že pokojni, častni občan Janez Debeljak.
V letu, ki so ga zaznamovale številne prireditve ob 70. letnici konca druge svetovne vojne, je bilo slišati mnoge nagovore k strpnosti, k prenehanju razdvajanja med Slovenci, želje po medsebojnem zaupanju in po tem, da si končno sežemo v roke.
Čeprav ima zgodovina žal tudi svojo temno stran, imamo danes mi možnost in dolžnost, da jo osvetlimo s tem, da ohranjamo spomin in spoštovanje do vseh žrtev. V občini Velike Lašče je ta korak ob soglasju velike večine članov občinskega sveta s postavitvijo skupnega spominskega obeležja na Karlovici, narejen.
Te slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki je dejanje označil kot pietetni spravni dohodek, nekaj »plemenitega in nekaj dobrega, nekaj, kar nas dela bolj humane in bolj človeške. Danes smo priča intimnemu dogodku, a čutim, da je pomemben za vso našo državo,« je dejal predsednik Pahor.
V kulturnem programu je nastopila Vokalna skupina Triola, solist Bine Devjak z bobnarjem Rokom Kokošinkom in sorodnika tretje generacije umrlih, napisanih na teh ploščah, Boštjan Škulj in Marko Gruden, ki sta recitirala pesmi Kajuha in Balantiča ter nato prižgala svečki v spomin vsem žrtvam. Ta korak, ki sta ga naredila mladeniča, daje dogodku še posebno pomenljivost in kaže na pot, na kateri ni več prostora za razdvajanje naroda.
Župan Anton Zakrajšek je k ploščam, ki jih na sredini deli le Trubarjev citat »Lubi Slovenci«, položil venec Občine Velike Lašče.

 

foto: STA/Tamino Petelinšek in Peter Centa