Andrej Skulj

Andrej SkuljAndrej Skulj (24.2.1880 - 23.11.1956)

Rojen na Kaplanovem. Kot velik pedagog, sadjar in vrtnar, predsednik Združenja jugoslovanskega učiteljstva, je več desetletij deloval kot tajnik v Sadjarskem in vrtnarskem društvu za Slovenijo ( od 1921 do 1948 ). Bil je urednik Učiteljskega tovariša ( od 1931 do 1934 ), in soustanovitelj založbe Mladinska matica, kjer je izdal leta 1928 Sadjarčke in leta 1931 Vrtnaričice.

Osnovno šolo je obiskoval v Velikih Laščah, leta 1902 je končal učiteljišče v Ljubljani, nato se je izpopolnjeval na pedagoških, sadjarskih in vinogradniških tečajih na Grmu (Novo mesto), v Ljubljani in Mariboru. Poučeval je na Dolenjskem in v Ljubljani, kjer je postal šolski nadzornik.
Veliko si je prizadeval za gospodarske nadaljevalne šole; leta 1912 je ustanovil prvo takšno šolo v Tržišču blizu Mokronoga ter se zavzemal za sistemsko ustanavljanje vrtov ob šolah. Leta 1919 je v Ljubljani ustanovil Centralni šolski vrt. Sadjarsko in vrtnarsko društvo Ljubljana je dalo pobudo za odkritje spominske plošče v rojstni vasi na Kaplanovem, nekaj sto metrov od Stritarjeve Podsmreke. To so odkrili 30. septembra 1972 ob 10. uri na rojstni hiši. Slovesnost je potekala v naravnem okolju ob uporabi domačega kozolca, kjer je dehtela otava in vladala tiha domačnost. Posebej je k temu vzdušju prispeval z govorom ing. Janez Terlep.

Andrej Skulj je zasluženo dobil spominsko ploščo, ki opozarja popotnike in krajane na še enega velikega moža, ki ga je porodila velikolaška dežela.